Od ribničana in češnjevca do maslenca in adzukija

Fižol

na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica

Avtor: Andreja Škrabec
Izdal: 
Leto izdaje: 2018

Knjiga Fižol – na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica

27,00 

Dobava: NA ZALOGI

Knjiga ponuja paleto različnih receptov, od jedi na žlico, nasvetov za osvežilne solate, fižol kot priloga k mesu ali ribam, ne manjka pa niti pester nabor sladic. V spremni besedi je prof. dr. Janez Bogataj zapisal: »Prav gotovo je fižol eno tistih živil, ki je najbolj dramilo ljudsko duhovno ustvarjalnosti, hkrati pa še vedno omogoča ustvarjanje palete jedi, kar navsezadnje dokazuje pričujoča odlična knjiga Andreja Škrabec«.

Kategorija:

Opis

K pisanju kuharice jo je navdahnila njena fižolova torta. Prvo je spekla za prvi Fižolov dan, ki ga je davnega leta 2002 organiziralo Vaško etnološko turistično društvo Hrovača. Od takrat do danes jih je za potrebe prireditve spekla res veliko, nazadnje kar 24, pa tudi kakšno vmes.

Poleg receptov in napotkov za pripravo in shranjevanje fižola je avtorica v knjigo vključila nepogrešljivi ribniški humor, ki v pristni ribniščini popestri prav vsak recept. »Ribničani so največkrat prepoznani po suhi robi, pa bi morali biti tudi po svojem žlahtnem humorju, ki je poseben in edinstven« pravi avtorica in nadaljuje, da naj recepti ne bi bili ravno zanimivo čtivo, zato jih je želela popestriti z izreki v ribniškem narečju in prav vsakemu od njih navdahniti nekaj svojstvene duhovitosti.

Knjigo zaokroži s predstavitvijo 18-tih najbolj prepoznavnih sort fižola na slovenskem in na kratko predstavi kulturno dediščino vasi Hrovača. V knjigi ne manjka za kuho pomembnih nasvetov ter drugih modrosti o fižolu. Kuharica je slikovno bogata, razdeljena na naslednjih 8 poglavij: Domači temelji, Na žlico: od juhe do enolončnice, V skledi premešano, Sodobne fižolove dobrote, V družbi rib in mesa, Fižol govori sto jezikov, Fižol zmore vse – od torte do potice in Še bolj sladko.

V knjigi je predstavljenih kar 69 receptov iz fižola, kar je pomenljiva številka, avtorica pa svojo uvodno besedo zaključuje takole: »Pa še to naj vam zaupam, fižol naj bi bil po nekaterih pripovedih pravi afrodizijak za moške, zato dekleta in žene, le pogumno mu pripravite kakšno fižolovo jed, škoditi mu ravno ne more, če pa je res kaj na tem, bosta pa oba imela korist. Pa dober tek!«

Knjigo je moč kupiti tudi v Muzejski trgovini Rokodelskega centra v Ribnici in v vseh dobrih knjigarnah širom Slovenije.

Dodatne informacije

Avtor

Andreja Škrabec

Izdal

Coknpok zavod za okolje in kulturo

Leto izdaje

2018

Št. strani

204

Vezava

trda vezava